Taková sekce by byla zajímavá - česká "nej" a česká prvenství nebo významnosti.
Vždy jsem si chtěl takové věci zapisovat a vždy jsem na to zapomněl. Jedná se o různé věci, které obvykle okolo vás jen profrčí. Třeba že naši geologové patří mezi světovou špičku, nebo že Čechoslováci poprvé používali dnes normálně užívané metody v archeologii (to byli naši egyptologové, nějaké přístroje co mnou laicky řečeno rentgenujou pod povrch) atp.
Nebo jiné věci ... první píseň na měsíci (asi po USA hymně) Dvořákova novosvětská, první kosmonaut neamerické a neruské národnosti - Čechoslovák a další.
Chtěl bych to vše sesbírat a udělat z toho sekci, ta by byla cenná.
Byl bych rád, kdybyste mi pomohli. Jestli si na něco vzpomenete nebo naleznete, budu rád. (datum není podmínkou)
Například jsem nalezl toto (Dějiny českých médií v datech; Kolektiv autorů, Karolinum 2003):
12.2. 1925 - první evropský přímý přenos divadelního představení (opera Dvě vdovy)
3.1. 1926 - první odborné evropské vysílání (Zemědělský rozhlas)
3.10. 1926 - první přímý fotbalový přenos v Evropě (Slavia vs. Hungaria)
17.6. 1928 - první evropská přímá rozhlasová reportáž za pomoci mobilní vysílačky
To jen narychlo, co jsem našel... například myslím že jsme měli první železnici na kontinentální Evropě atp. atp. I světová prvenství máme. Tak by se nám mohlo něco podařit sebrat

ÚPRAVA: Zajímavé postřehy z Protektorátu Čechy a Morava v obrazech (Jan Uhlíř, Ottovo nakladatelství 2007):
PS: Tam je to taky jen výběr z dokumentů a pramenů... někdy to odcituju celé:
- České země byly za doby první republiky považovány za nejvyspělejší a nejbohatší na světě.
- Odpor v Protektorátu byl němci (nějakou jejich agenturou; teď to nemám při ruce) hodnocen jako největší na všech okupovaných územích
- Československo (první republika) vyváželo nejvíc zbraní na světě (celých 25% světového exportu) a to i v době, kdy velkou část výroby samo spotřebovávalo.